Facebook
A A A

Wystawa: Podkarpackie smaki

01 września - 05 października 2012

Miejska Biblioteka Publiczna w Jaśle zaprasza do obejrzenia wystawy „Podkarpackie smaki”.


Wielokulturowe Podkarpacie słynie z różnorodnych atrakcji, być może nie tak spektakularnych jak w innych regionach, lecz nie mniej wartościowych i pożądanych przez turystów. Warto je poznać od strony kulinarnej. Na wystawie prezentowane są szczegółowe opisy poszczególnych potraw wraz z  przepisami ich wykonania a kolorowe ilustracje działają na wyobraźnię. Wystawa jest pogrupowana na: ciasta i wypieki, dania z ziemniaków i kapusty, zupy, sery, nalewki i wina. Silnie zakorzeniona tradycja rolnicza, miała niebagatelny wpływ na kształtowanie się  rodzimej sztuki kulinarnej. Dużą rolę odegrały zwyczaje  mieszkańców a także rozmaitość kultur, które na przestrzeni wieków przenikały się wzajemnie. Znaleźć tu można zarówno wpływy ukraińskie, niemieckie, a także austriackie oraz węgierskie. Region  słynie z dań o bardzo tajemniczych nazwach, za którymi kryją się proste potrawy zwane: Futomski bulwiok – to ciasto miękkie i puszyste, pikantne o zapachu mięty; kacapoły zwane inaczej klęglami – to nic innego jak kulki z ugotowanych i potłuczonych ziemniaków, podawane najczęściej ze skwarkami;  prażuch – to kasza prażona z dodatkiem mleka. Nazwy potraw są bardzo różnorodne, w zależności od obszaru, mają swoją specyfikę a w ich brzmieniu wyczuwalne są naleciałości językowe mniejszości etnicznych. Warto także wspomnieć o jasielskich winnicach, które od lat już funkcjonują w świadomości mieszkańców. W spisie ministerstwa rolnictwa jako potrawy i wyroby regionalne figuruje obecnie 111 produktów z Podkarpacia, co sytuuje region na  trzecim miejscu w Polsce.  Nie bez znaczenia dla ochrony wyrobów lokalnych jest przynależność Polski do Unii Europejskiej, gdzie kultywowanie tradycji, obyczajów, a co za tym idzie i kuchni – jest priorytetem. Istotnym zdaje się być upowszechnienie lokalnego produktu, który jest szansą na promocję całego regionu. Część prezentowanych potraw uzyskała status produktu lokalnego, inne udostępnione zostały przez Koła Gospodyń Wiejskich. Zachęcając Państwa do obejrzenia wystawy mamy nadzieję, że stanie się ona odkryciem ciekawych dań, inspiracją do sięgnięcia po stare przepisy, a dla niektórych wspomnieniem smaków dzieciństwa.

Wystawa czynna od 1 września do 5 października 2012 r., w holu MBP, ul. Kołłątaja 1.